Vanaf 14 maart
is er weer volop
Longhornvlees verkrijgbaar.

Het is er weer: Longhornbeef in de slagerij van Nanning van Wijk in Niekerk. In de lente is Longhornbeef, zoals entrecote of biefstuk, een heerlijke en veelzijdige optie om van te genieten. Na een winter van stevig en verwarmend voedsel, brengt het voorjaar een verandering in ons eetpatroon en een verlangen naar lichtere en frissere gerechten. Daarnaast biedt dit natuurvlees ook de mogelijkheid om smaakvolle stoofgerechten te bereiden, perfect voor de nog wat frissere lentedagen. Denk aan een smaakvolle runderstoofpot met verse lentegroenten en kruiden. Er is voldoende keus, maar wees er snel bij want op=op. Wil je een goed advies over welk vlees je kunt kiezen of hoe je het goed kunt bereiden, vraag erom in de winkel of stuur een email.

Wilt u een mooi beeld van de kudde?
Al weer even geleden werd het programma Binnenste Buiten opgenomen in het Westerkwartier en vertelde Nanning de kijkers over zijn unieke kudde Engelse Longhorns. Bekijk de video en wordt net zo enthousiast als wij over dit prachtige verhaal en deze unieke dieren.



Nannings Longhornbeef goes international.
We hebben regelmatig contact met de Engelse Longhorn Cattle Society. Door de corona-crisis was het dit jaar voor ons niet mogelijk om de jaarvergadering te bezoeken. The Society timmert (inter)nationaal aan de weg om het kwaliteitsvlees onder de aandacht te brengen en houden.
Wij zijn erkend als een volwaardige member en opgenomen in hun registratie. Kijk eens mee op de kaart: hoe prachtig is die plek in het Westerkwartier? We zijn trots en voelen ons vereert om vertegenwoordiger te zijn in Nederland van dit prachtige ras.

Longhorn members with websites can be found here. Longhorn Beef is available from the outlets listed. An increasing number of discerning restaurants and pubs now serve Longhorn beef & Longhorn beef products. Such establishments that are known to us are listed here.

Lees meer over de longhorncattlesociety

Goed verpakt vlees, geschikt om langer te bewaren.
Onze tip: op dit moment hebben we genoeg vleesaanbod dat we graag voor u vacumeren. Wist u dat Dry Aged vlees vacuüm verpakt bij uitstek geschikt is om in te vriezen. En nog een tip: laat het vlees altijd, nadat het ontdooit is, een paar uur, uit de koelkast, op kamertemperatuur komen.

Maak snel uw keuze en kijk op de bestellijst of kom langs in de winkel en laat het ons weten. We helpen u graag aan meer veel meer tips en weten nog een paar smakelijke gerechten.


Bekijk ons aanbod en prijzen

download de bestellijst 



Super gezond natuurvlees uit eigen regio.

In 2016 zijn we gestart met de verkoop van dit bijzondere vlees van Engelse Longhorns. Bestemd voor iedereen die houdt van natuurvlees, vooral uit onze eigen regio. Het blijkt een succes te zijn want telkens weer is binnen enkele dagen het vlees uitverkocht.

Verantwoord fokken en goed voor het milieu.
Nanning van Wijk fokt op een hoog niveau een kudde van dit zeldzame, historische Engelse rundveeras. Inmiddels voelen de ruim vijftig Longhorns zich thuis op de natuurweides van Staatsbosbeheer: voldoende ruimte en de diversiteit aan grassen en kruiden zorgen ervoor dat de dieren zich goed ontwikkelen. In totaal gaat het om 23 hectare land, niet geschikt voor akkerbouw, wél geschikt voor de Longhorns die zich tegoed doen aan een kruidenrijk gras mengsel. Dat wordt omgezet in smakelijk natuurvlees voor iedereen en in voedzame melk voor de kalveren.

Binnen deze 23 hectare land is door de CO2 kringloop 276.000 kilo CO2 opgeslagen en passen 2,3 dieren / per hectare ruim binnen deze gesloten kringloop. Hier wordt dus natuur inclusief geboert. Ook houtwallen rondom het land in Niekerk zijn ondergebracht bij Landschapsbeheer.

En omdat diergezondheid en –welzijn hoog op de agenda van ons fokprogramma staan hebben we recent bij alle dieren bloedonderzoek laten doen. Het resultaat: onze gezondheidsstatus is veranderd naar IBR en BVD vrij. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.

Dat betekend dat ons natuurvlees zonder twijfel tot de top behoord. Overleg met Nanning welke prachtige stukken vlees hij voor u kan verzorgen en geniet van verantwoord natuurvlees uit onze eigen regio.

Saartje en Saskia (1 jaar) en fotograaf Janny in de schaduw onder hun natuurlijke parasol.

Bekijk onze nieuwsbrief   |   november 2023

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Wanneer u ons een email stuurt met uw gegevens houden we u op de hoogte over nieuwe data waarop er weer vers Longhornbeef verkrijgbaar is.


Als de lente komt…
Dan brengen wij u prachtige jonge kalveren. Met trots laten we u enkele aanwinsten zien die in de afgelopen jaren werden geboren. Uno Regina en daaronder Taapke Polin, het koekalf van een jaar daarvoor, met de prachtige tekening. En Qarina Marieke uit 2016. De dieren kunt u bewonderen op de natuurweides hier in de regio die worden gepacht van Staatsbosbeheer.


Bezoek aan de jaarvergadering.
Nog maar kort geleden zijn Janny en Nanning weer naar Engeland geweest om de jaarvergadering van de Longhorn Society bij te wonen. Daar proefden ze de beste kwaliteit Engels Longhornbeef en wisselden kennis uit over fokprogramma’s die de kwaliteit van het gras en graan gevoerde vee moet verbeteren. Ook bezochten ze een gerenommeerd Engels bedrijf. Lees hierover op deze bijlage.


Echt klassiek stamboekvee.
De Longhorn is een heel oud Engels ras. Gehouden voor de vette melk (kaasproductie), vlees en trekkracht. In het midden van de 18e eeuw het eerste gespecialiseerde vleesras. Ook de Longhorns van Nanning staan ingeschreven in het Engelse stamboek. Buiten Engeland zijn er slechts enkele kuddes en 
nu al weer enkele jaren ook in het Groningse Westerkwartier.

De dieren zijn goed, maar niet overdreven gespierd. De spieren hebben een laagje vet. Het ras won ooit de prestigieuze Burke Trophy voor beste vleesdieren op de Royal Show in Engeland. Echt lekker en eerlijk vlees, gefokt en gevoed in evenwicht met de natuur, rechtstreeks van uw vakslager Nanning van Wijk uit Niekerk.


RECEPTEN

Entrecote van onze Longhorns is één van de lekkerste stukjes vlees. Herkenbaar aan het vetrandje aan de zijkant. Dat randje geeft nou net die lekkere smaak aan het vlees. Koop het vlees een dag eerder dan u het gaat eten en laat het zeker twee uur voor dat u het bakt op kamertemperatuur komen. En dep het vlees met keukenpapier droog voordat u het bakt.
Een entrecote bakken is niet moeilijk, het liefst doen wij hem onder grill maar in een dikke braadpan kan ook. Als u de entrecote in hete boter bakt houdt dan per zijde twee minuten aan. Dan is de entrecote bruin van buiten en rosé van binnen. Houd tijdens het bakken het vlees in beweging en keer deze regelmatig om. Zo wordt het vlees mooi bruin.

Entrecote met dikke frieten

INGREDIËNTEN
2 dikke Entrecotes (olijfolie, om te besprenkelen)
olijfolie of echte boter
Om te serveren bij het vlees:
100 g crème fraîche
1-2 eetlepels mierikswortel
en voor de frieten:
1 kilo Agria aardappelen, geschild
Echte Mayonaise
2 eetlepels gesnipperde bieslook
Gemixte of groene salade om erbij te serveren.

BEREIDEN
Verwarm de grill voor op 200 °C.

Bestrooi de entrecotes met peper en zout en bestrijk ze met olijfolie. Meng de crème fraîche met de mierikswortel, de helft van het bieslook, zout en peper in een kom.

Zet de grill aan op de hoogste stand als de frieten bijna klaar zijn. Gril de entrecotes 2-3 minuten aan elke kant, afhankelijk van hoe u het vlees wilt hebben en de dikte van de entrecotes. Serveer de entrecotes met de frieten, een schep mierikswortelroom en een groene salade met de rest van het bieslook erbij op het bord.

Zelfgemaakte dikke frieten

Ingrediënten
2-3 liter plantaardige olie
1 kg friet aardappelen geschild (Agria’s)
Zout

Extra nodig: een schone friteuse en keukenpapier

BEREIDEN
Snijd de aardappelen in dikke plakken (10mm) en daarna in dikke repen (10mm). Spoel de frieten goed met koud water en dep ze droog. Frituur kleine hoeveelheden 8-10 minuten op lage temperatuur (170 gr). Af en toe schudden zodat de olie gelijkmatig op temperatuur blijft en de frieten niet aan elkaar kleven. Laat uitlekken op keukenpapier.

Als alle frieten zijn voorgebakken de temperatuur van de friteuse verhogen naar 190 graden en de frieten in 4-5 minuten goudbruin en knapperig bakken. Laat nog even uitlekken op keukenpapier en bestrooien met zout.


Als u op zoek bent naar een verrassend vleesgerecht, dan is Osso buco misschien wat u zoekt. Van origine worden voor dit Milanese gerecht de schenkels gebruikt. De schenkel wordt stevig aangebraden met zout en olijfolie, hierdoor maakt het vlees de echte smaken vrij. Soms wordt er ook een scheutje witte wijn toegevoegd. Groenten die volgens het klassieke recept ook mee gebraden dienen te worden zijn ui, wortel, bleekselderij en tomaat. Traditioneel wordt een schijfje citroen als garnering toegevoegd. Als bijgerecht kun je risotto serveren of een salade.

Benodigdheden
4 schenkels
1 teen knoflook
1 ui
1 wortel
1 stengel bleekselderij
3 el olijfolie
2 el bloem
1 blik tomatenblokjes
scheutje rode wijn
verse tijm
reep (bio) citroenschil
zout en peper

Bereiding
Hak de knoflook, snij de ui, de wortelen en de selderij in stukjes. Bak de groenten in de olijfolie 10 minuten op laag vuur. Zout de schenkels en wentel ze door de bloem. Haal de groenten uit de pan, zet het vuur hoog zodat de olie heet wordt en braad de schenkels aan beide zijden aan. Voeg dan de groenten er weer bij, zet het vuur laag, scheutje wijn, tomaten, flink wat tijm en de citroenschil erbij en laat het vlees, met de deksel op de pan, 3 uur zachtjes stoven tot het loslaat van het bot. Lekker met risotto, maar zelfs met een gekookt aardappeltje erbij, is deze Italiaanse klassieker altijd een succes.


 

Oktober 2016 – De kudde groeit en graast rondom Niekerk, in Briltil en in Lutjegast.