Longhorns

Longhorns, een heel oud ras.
Het Longhorn ras is heel oud. Het werd reeds afgebeeld op een schilderij uit 1784.
Vroeger werd het Lancashire, Leicestershire en Warwickshire genoemd, naar de regio’s waar ze veel voorkwamen. Het was oorspronkelijk een triple-doel type, gehouden voor de vette melk (kaasproductie), vlees en trekkracht. Ook het hoge percentage talgvet was van belang want dat werd o.a. gebruikt voor het maken van kaarsen en het smeren van machines.

longhornbeef_161103w03_runderland-longhorns-engeland-leichesterhire-schilderij
De Engelse Longhorn, hier afgebeeld op een schilderij uit 1784

De beroemde fokker Robert Bakewell vormde het in het midden van de 18e eeuw om tot het eerste gespecialiseerde vleesras. Het werd het wijdst verbreide ras 
in Engeland en Ierland, maar het stierf toch bijna uit, mede omdat 
de lange hoorns lastig waren bij de opkomende treintransporten. 
Na twee eeuwen waren er nog maar een paar honderd over.

De Rare Breed Survival Trust (de Engelse variant van Stichting Zeldzame Huisdierrassen) nam de Longhorn in 1974 in bescherming. In 2014 stonden weer 13.000 dieren
in het stamboek ingeschreven. Ook Nannings Longhorns staan ingeschreven in het Engelse stamboek. 
Buiten Engeland zijn er slechts drie kudden: twee in Nederland en één in Duitsland.

longhornbeef_161103w02_runderland-longhorns-eerste-2014-aankomst-westerkwartier
Eind 2014 verschijnen de eerste Engelse Longhorns in het Westerkwartier

Oersterk en zelfredzaam, dus zeer geschikt voor het Westerkwartier.
De eerste vijf Longhorn pinken, de basis van de Niekerkse kudde, werden in 2014 door stichting Runderland naar het Westerkwartier gehaald. Runderland deed, voor een opdrachtgever uit het Westerkwartier, onderzoek naar een geschikt runderras voor begrazing van nieuw te ontwikkelen natuur. Het advies van Runderland was om voor de Engelse Longhorn te kiezen. Dit ras is namelijk oersterk, winterhard, zelfredzaam en produceert goed op een sober rantsoen waardoor het uitstekend op schrale natuurterreinen kan worden gehouden. Het ras heeft ook grote recreatieve waarde. Het zijn namelijk rustige dieren waardoor ze geschikt zijn voor publieks toegankelijke natuurterreinen. Bovendien is het een oud ras, zeldzaam en prachtig om te zien.

Raskenmerken
– Gemiddeld groot: koeien 130 – 140 cm / 850 kg, stieren 150 cm / 1000 kg.
– Lange hoorns, verschillende vormen.
– Witte aalstreep (rug) en witte buik, verspreid witte vlekken.
– Vachtkleur: rood-grijs-bruin geschimmeld of getijgerd.
– Gehard, sober.
– Goede moedereigenschappen.
– Goed gespierd, spieren met een laagje vet.
– Won in 1981 de prestigieuze Burke Trophy voor beste vleesdieren                    op de Royal Show in Engeland.

Runderland voor recreatieve en economische ontwikkeling.
De aankoop van de vijf pinken werd gefinancierd met behulp van crowdfunding, opgezet door Stichting Runderland. Daarna betrok Runderland, in lijn met de doelen van Ondernemersvereniging Toerisme Westerkwartier lid en ondernemer Nanning van Wijk bij de economische ontwikkeling van het project.
Hij nam de pinken over en startte zo een nieuwe ondernemersactiviteit. Geholpen door zijn enthousiasme is de kudde inmiddels uitgegroeid tot ruim 50 dieren die grazen op allerlei (natuur)gebieden rondom Niekerk, Briltil en Lutjegast. Er lopen fietspaden langs dus kan iedereen de fiets pakken om deze prachtige runderen eens van dichtbij te bekijken! Een bijzondere recreatieve én voor ondernemers inspirerende ontwikkeling voor het Westerkwartier.

U wilt een echte Longhorn in huis?
Sinds kort wordt de huid van de verwerkte dieren achtergehouden en gelooid.
Ook u kunt over deze prachtig getekende huiden beschikken. Heel bijzonder en volstrekt uniek want elke huid heeft een andere tekening en laten we eerlijk zijn: het is geschikt voor in elk interieur. U moet wel over voldoende geduld beschikken want er is een flinke wachtlijst! Maar regelmatig levert de leerlooier een gevarieerd aanbod en kunt ook u een echte Longhorn in huis halen. Heeft u interesse, spreek Nanning dan aan in de winkel, of stuur een email en hij kan u alles vertellen over levertijden en prijzen.